Dinkelknäcke och hallonmarmelad

Idag började dagen tidigt då sonen skulle skjutsas till tåget för skolutflykt. Dottern och jag tog en tidig morgonfika på Gateau för att invänta att skolan skulle börja. Där på hyllan i butiken fick jag en morgonhälsning från Hildegard! Dinkel-knäckebröd med fänkål och en marmelad med Hallon.
Dinkel har jag skrivit en del om här på bloggen. Hildegard var särskilt förtjust i dinkel, som hon använde till det mesta. På 1100-talet fanns frukt och bär endast under en begränsad tid av året. Därför uppehåller hon sig egentligen inte så mycket vid dem i sina skrifter men just hallon finns med bland hennes kostråd.
Men Hildegard brydde sig inte bara om kroppens medicin utan lika mycket om själens och en människas andliga välbefinnande. Hon tänkte holistiskt, allt var en helhet, så även människan.
Enligt Hildegard kan man till exempel inte vid en medicinsk behandling skilja mellan kropp, själ och ande. För att kroppen ska få kraft att läka måste den medicinska behandlingen, (med bland annat dinkel), understödjas av en andlig aktivitet, t.ex. meditation och religiösa ritualer, vilka leder till ordning och reda för kropp och själ och därmed läkning. Därför är själens medicin minst lika viktig.

En stund i solen på morgonkvisten utanför Gateau tillsammans med någon jag tycker om skänkte mig den sinnesfrid och förnöjsamhet jag behövde för att fortsätta dagens åtaganden... och i kassen med mig hem finns dinkel-knäcke och marmelad som kommer att bringa fler stunder av samvaro, närvaro och livsmod, det är jag helt säker på!

Kommentera här: