Citronmeliss- innan jag kryper ned i bingen!

En av mina absoluta favoriter bland medicinalväxterna är citronmeliss. Jag dricker gärna te på de färska bladen eller har den i fruktsallad. Den har enligt Hildegard en läkande kraft och hjälper mot eventuell nedstämdhet. Hildegard beskriver växterna som varma eller kalla. Varm står i relation till själen och kall till kroppen. Det varma bjuder motstånd mor det kalla och vice versa. Citronmelissen är varm.

Hildegard av Bingen beskriver citronmelissen såhär: " Citronmelissen är varm och en människa som äter den skrattar gärna, därför att dess värme berör mjälten och därför gläder hjärtat."

Varje disharmoni i organismen är enligt henne en disharmoni mellan det varma och det kalla men även det torra och det fuktiga. Många som febermedel beskrivna örter är därför till exempel fuktiga.

Citronmelissen verkar lugnande och är bra för matsmältningen. Därför lämpar sig citronmeliss bra i kombination med andra magmedel som kamomill, pepparmynta eller kummin. Citronmeliss-te dricker jag när jag vill gå ned i varv innan jag ska sova. Nu ska jag ta mig en kopp innan jag ska krypa ned i bingen!
 
 

Kommentera här: