0 Läs mer >>
I måndags var jag i Sandviken och föreläste för andra gången. Flera av de som kom mötte jag vid förra tillfället och det kändes så roligt, varmt och gott att återses.

Denna gång föreläste jag om Hildegards teologi och kosmologi. Hildegard var visionär i ordets sanna betydelse. Hon fick information i visionernas form.

"När jag satte mig för att skriva vände jag min blick upp till det sanna levande ljuset för att se, vad jag skulle skriva. Ty allt som jag ända ifrån början hade skrivit ned av mina uppenbarelser och allt vad jag senare fått erfara, det har jag sett med min andes inre blick och hört med mitt inres öron. Det skedde inte i ett tillstånd av dröm eller i extas, utan jag vilade i de himmelska mysterierna vaken till kropp och själ." (ur Liber Divinorum Operum)

Hennes teologi tog sin utgångspunkt i skapelseläran där allting skapas ur Caritas- gudskärleken, allt blev till genom kärleken, ur en evig andlig princip bortom tiden (kärleken fanns redan när Gud sade Varde ljus (fiat lux). Hon går emot gängse tankar att allt skapades ur intet som senare fastställdes vid creatio ex nihilo laterankonciliet 1215) . Hon menar att endast kärlek kan frambringa något så fantastiskt som skapelsen. Hon tecknar en gud som är transcendent men samtidigt immanent och som existerar och är närvarande i allt skapat, en världsordning helgad av Guds närvaro. Hon kallar denna immanenta, feminina, närvarande aspekten av gud för Sapientia- den gudomliga Visdomen/Visheten.
 
 

Störst av allt är ...

0 Läs mer >>
En av mina absoluta favoriter bland medicinalväxterna är citronmeliss. Jag dricker gärna te på de färska bladen eller har den i fruktsallad. Den har enligt Hildegard en läkande kraft och hjälper mot eventuell nedstämdhet. Hildegard beskriver växterna som varma eller kalla. Varm står i relation till själen och kall till kroppen. Det varma bjuder motstånd mor det kalla och vice versa. Citronmelissen är varm.

Hildegard av Bingen beskriver citronmelissen såhär: " Citronmelissen är varm och en människa som äter den skrattar gärna, därför att dess värme berör mjälten och därför gläder hjärtat."

Varje disharmoni i organismen är enligt henne en disharmoni mellan det varma och det kalla men även det torra och det fuktiga. Många som febermedel beskrivna örter är därför till exempel fuktiga.

Citronmelissen verkar lugnande och är bra för matsmältningen. Därför lämpar sig citronmeliss bra i kombination med andra magmedel som kamomill, pepparmynta eller kummin. Citronmeliss-te dricker jag när jag vill gå ned i varv innan jag ska sova. Nu ska jag ta mig en kopp innan jag ska krypa ned i bingen!
 
 

Citronmeliss- inna...

0 Läs mer >>
Idag började dagen tidigt då sonen skulle skjutsas till tåget för skolutflykt. Dottern och jag tog en tidig morgonfika på Gateau för att invänta att skolan skulle börja. Där på hyllan i butiken fick jag en morgonhälsning från Hildegard! Dinkel-knäckebröd med fänkål och en marmelad med Hallon.
Dinkel har jag skrivit en del om här på bloggen. Hildegard var särskilt förtjust i dinkel, som hon använde till det mesta. På 1100-talet fanns frukt och bär endast under en begränsad tid av året. Därför uppehåller hon sig egentligen inte så mycket vid dem i sina skrifter men just hallon finns med bland hennes kostråd.
Men Hildegard brydde sig inte bara om kroppens medicin utan lika mycket om själens och en människas andliga välbefinnande. Hon tänkte holistiskt, allt var en helhet, så även människan.
Enligt Hildegard kan man till exempel inte vid en medicinsk behandling skilja mellan kropp, själ och ande. För att kroppen ska få kraft att läka måste den medicinska behandlingen, (med bland annat dinkel), understödjas av en andlig aktivitet, t.ex. meditation och religiösa ritualer, vilka leder till ordning och reda för kropp och själ och därmed läkning. Därför är själens medicin minst lika viktig.

En stund i solen på morgonkvisten utanför Gateau tillsammans med någon jag tycker om skänkte mig den sinnesfrid och förnöjsamhet jag behövde för att fortsätta dagens åtaganden... och i kassen med mig hem finns dinkel-knäcke och marmelad som kommer att bringa fler stunder av samvaro, närvaro och livsmod, det är jag helt säker på!

Dinkelknäcke och h...

0 Läs mer >>

För Hildegard av Bingen var det självklart att kropp & själ hörde ihop. Fysiska sjukdomar kan ha själsliga orsaker, menade hon och det var därför viktigt att se hela människan. Allt var en helhet och utgick från ett holistiskt perspektiv på människan och världen.
Grunden för livet var enligt Hildegard av Bingen den gröna kraften. Grönt var för henne symbolen för livet. Den livgivande principen i tillvaron.

Korsfarare förde med sig nya växter och seder under Hildegards 
tid. Hildegard kombinerade de gamla medicinska kunskaper om de inhemska 
örter som odlades i klosterträdgårdarna, den så kallade klostermedicinen, med det nya. Hennes medicinska råd finns sammanfattade i två verk:
 Physica och Causae et Curae, som betyder orsak och verkan. För att kroppen ska få kraft att läka måste även den medicinska behandlingen understödjas av en andlig aktivitet, t.ex. meditation och religiösa ritualer, vilka leder till ordning och reda i kroppen och själen och därmed läkning. Hennes helhetsläkekonst kom därför att ta tre inriktningar men som samtidigt går in i varandra och fungerar parallellt. Den fysiska medicinen, psykoterapin och den kosmiska medicinen.
 
 

GRÖNKRAFTEN