Nervkakor

 
 
 

Pepparkakorna har en medeltida förlaga i Hildegards stärkande Nervkakor. Förr såldes pepparkakor på apotek. Hildegards nervkakor påminner om pepparkakor i smaken, de är smaksatta med kanel, kryddnejlika och muskot, men de innehåller också dinkel, mandel och honung.

 

Hildegard rekommenderade nervkakorna vid stress och utmattningssymtom av olika slag, och menade att de stärker nerverna, lättar upp ett nedstämt hjärta, ger en glad sinnesstämning och ökar prestationsförmågan. Här är ett recept på kakorna:

 

Nervkakor

10 g hela kryddnejlikor

45 g malen kanel

10 g muskotnöt hel

150 g honung

2 hela ägg

4 äggulor

250 g smör

150 g mandelmjöl

½ tsk salt

600 g dinkelmjöl

 

Gör så här:

Stöt kryddnejlikorna i en mortel. Riv muskotnöten på rivjärn. Blanda kryddorna med honung och ägg. Rör ner kallt tärnat smör. Häll i mandel-mjöl, salt, och dinkelmjöl. Börja med 600 g mjöl och ta mer om degen känns för lös. Rör om och knåda till en smidig deg. Forma degen till en rulle och skär tunna skivor.

Lägg ut på plåt och grädda i 10-12 minuter. Kakorna ska bli ljust bruna i kanten, men grädda dem inte för hårt. Då blir de torra och smaklösa. Ät 3-5 kakor om dagen vid stress, oro och nedstämdhet.

 
 
 
 
 

Kommentera här: