Några medicinalväxter i min vardag

Medicinalväxter och färska/torkade kryddor har alltid varit en viktig del av min matlagning och sedan Hildegard kom in i mitt liv försöker jag hitta vad hon sagt och använde dem till. En bra bok som innehåller både Hildegaeds tankar, folkmedicin och mera nutida tankar är "Hildegard av Bingens örtabok" som finns att låna på bibliotek. Här är några av mina vardagsfavoriter i köket:
 

Fänkål: Enligt Hildegard förebygger och hjälper fänkål vid mag- och tarmbesvär, dålig andedräkt (dåliga vätskor), inflammationer och nedslagenhet. Jag dricker gärna torkad fänkål som te mellan måltiderna. Fänkålens lakritssmak passar bra som smaksättare i sallader, soppor och rotfruktsgratäng.

Backtimjan och Timjan: Backtimjan sägs rena vid hudåkommor och hudallergier. Jag dricker te på torkad backtimjan för att rena kroppen. En kopp med te med honung lugnar mig och får mig i balans. Jag kokar mycket te på en gång och låter det som blir över stå och svalna. Dricker det kallt med citron som måltidsdryck. Jag använder timjan i heta bad, som ger en avslappnande verkan och är enligt Hildegard är bra mot reumatiska åkommor.

Persilja: Stärker hjärtat och mjälten, bra vid urinvägsinfektioner enligt dagens vetenskap. Jag älskar persilja, gärna i soppor och sallader. Som barn hade vi persilja nästan till varje måltid, torkad, färsk eller fryst och alltid till den kokta potatisen.

Vitlök: Stärker enligt Hildegard vid svaghetstillstånd. Det berättas att de gamla egyptierna gav de arbetare som byggde pyramiderna, en del av lönen i vitlök för att de skulle hålla sig friska och starka! Vitlök äter jag så gott som varje dag, det håller enligt folksägnen vampyrer på avstånd, och det är ju bra att veta!!

Ingefära: I folkmedicinen bra mot infektioner. Hildegard rekommenderar den vid alla svaghetstillstånd. Jag har den ofta i te samt alltid en bit i grönsakspressen när jag gör mina dagliga juicer.

Citronmeliss: När man känner sig nedslagen är det bra att äta citronmeliss menar Hildegard. Enligt folkmedicinen lugnar citronmeliss ett nervöst hjärta! Jag äter den gärna till frukt, fruktsallad och glass. Jag blir lugn av citronmeliss.

Pepparrot: Bra för hjärtat och lungorna menar Hildegard. Jag river gärna pepparrot och blandar med naturell yoghurt och persilade Gott till all slags fisk och fisksoppa, lax/fiskburgare med pepparrot är en återkommande favoriträtt för hela familjen.
 
 
 
 
Timjan.

Kommentera här: