Eat, pray and love- Livselixir i vardagen

Mat för mig är starkt knutet till kärlek. Min mormor är en förebild som inspirerat mig mycket under min uppväxt men också min mamma och morfar. Mormor använde sig av det talesätt som sägs vara tillskrivet Kajsa Warg: ”Man tager vad man haver” och kunde svänga ihop en god maträtt av det mesta, men alltid med hjärtat.

Nya trender som ”Eat Clean” och ”Slow Food” känns inte så nya ur detta perspektiv. Matlagning fick ta tid, mat som tillagas från grunden. Som tumregel var det några få ingredienser och smakerna var mättade. Från mormor har jag min kärlek till maten men också min frihet i skapandet. Hon kunde grunderna och använde sällan recept. En dyr klenod är hennes anteckningsböcker som jag fick överta efter hennes bortgång, där hon med sin vackra handstil skrivit ned några av de maträtter hon brukade laga.

Mormor kunde precis som jag sukta efter en viss maträtt och njuta som få av den goda smaken. Jag minns alldeles särskilt en kväll när jag kom hem sent från jobbet och hittade getost i den nästan tomma kylen. Jag tog ut den nästan som ett heligt ting, satte in i ugnen och kryddade den ljumna osten med salt och peppar och ringlade honung över den som pricken över i:et. Himmelskt gott! Så gott faktiskt så att tårarna trillade. Jag åt och jag grät… och njöt i fullan sky.

Även att vara lite glupsk ibland har jag från mormor Ragni. Som ”hildegardian” övar jag mig i ”det rätta måttet” Descretio, som Hildegard kallar det, men vilar i att själens rätta mått får styra.

Att tacka för maten är viktigt för mig. Det gör jag under matlagningen, ibland som bordsbön innan maten eller som oftast efter en måltid, då jag gärna sitter kvar en stund minns smaken och tackar för maten. Det gör att jag känner mig välsignad. Jordens grödor har räckt till mig och jag har fått ansvaret att förvalta dem. Precis som Hildegard ser jag kött och fisk som tillbehör.

Under många år var jag vegetarian. Numera äter jag kött men svenskt och jag vill veta att djuret fått leva utomhus och ha det bra. Jag tackar alltid djuret för att jag får använda dess kött som föda. En ritual som blir alltmer livsnödvändig för mig. Växterna och grönkraften är min fokus när jag lagar och äter mat, de bär på vriditas, den gröna krafts, som är ett livselixir i Hildegard Living.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: