Dinkelbröd med fänkål, blåbär & hackad mandel

Dinkelbröd med fänkål, blåbär och hackad mandel
 

"Wenn jemand das Gehirn leer geworden ist, soll er oft die Mandelkerne essen. Das füllt sein Gehirn wieder auf und gibt die rechte Gesichtsfarbe." HvB
 
Ingredienser:
• matfett (till formen)
• 5 dl siktat dinkelmjöl
• 1 dl fiberhavregryn
• 2 tsk fänkål
• 1 tsk salt
• 1/2 dl hela linfrön
• 2 tsk bikarbonat
• 4 dl naturell yoghurt
• 1 dl blåbär

Topping
• hackade mandlar

Sätt ugnen på 175˚C.
Smörj en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med matfett.
Blanda dinkelmjöl och havregryn i en bunke. Stöt fänkålen med saltet i en mortel. Blanda ner kryddsaltet, linfrön och bikarbonat i mjölblandningen. Rör ner yoghurten och blåbären, blanda till en kladdig deg. Häll degen i formen och knacka formen mot en bänk så att degen fördelar sig jämnt. Strö på toppingen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna

FÄNKÅL-Ett för Hildegard Universalläkemedlet. Ett botemedel för mag- och tarmbesvär. Hur man än äter den så gör den människan glad, förmedlar en angenäm värme och ger denne en god kroppslukt samt en bra matsmältning, menar Hildegard. Den som äter fänkål eller fänkålsfrön dagligen på fastande mage lider mindre av dåliga vätskor Den tar bort dålig andedräkt och gör att ögonen ser klarare. 


BLÅBÄR-Hildegard von Bingen berättade utförligt om blåbärets medicinska egenskaper och om dekokter på blåbär. Det ansågs vara ett utmärkt botemedel vid olika matsmältningsbesvär, mag-, mun- och svalginfektioner, febersjukdomar, exem och som fördrivningsmedel av binnikemask! Bären har en antiseptisk verkan. Än i dag säljs torkade blåbär och osockrad blåbärssaft på en del apotek och används av läkare i Mellaneuropa och Norge som medicin mot långvariga tarminfektioner och diarréer. Bären innehåller två värmekänsliga och vattenlösliga ämnen som är verkningsfulla mot kolibakterier och olika stafylokocker. Blåbär innehåller en betydande mängd A- och B-vitamin och måttligt med C-vitamin, rikligt med karoten, organiska syror och pektiner, mycket mineralämnen, speciellt är manganhalten högre än i andra bär. Undersökningar har visat att te bryggt på blåbärsblad sänker sockerhalten i blodet hos diabetiker och ökar urinavsöndringen.
Blåbäret förbättrar mörkerseendet. Engelska flygare under andra världskriget äta blåbär före nattflygningarna.


MANDEL- Mandel  hade enligt Hildegard många positiva effekter på människan Den som lider av tom hjärna och dålig hy bör äta sötmandel dagligen (5 till 10 stycken). De fyller hjärnan och ger tillbaka en bra lyster åt hyn!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilden är från mitt kök. Dinkelmjölsinventering!

Kommentera här: