Dinkel- ett korn med superkrafter

Jag älskar att baka. Speciellt matbröd. I min uppväxt bakades allt bröd för hand. Ungefär en gång i månaden åkte min mormor och hennes mamma iväg till en väninna som hade stenugn och hem kom de med det mest ljuvligt doftande surdegsbröd nygräddade i stenugn.

Sedan jag blev Hildegardian har dinklel flyttat in i mitt hem. Dinkel är proteinrikt och är i jämförelse med vete mer lättsmält för magen och så smakar det ju så gott! Jag har princip ersatt vetemjöl mot siktat dinkelmjöl i pajdegar, scones och pizzadeg. Det innehåller gluten precis som vanligt vete, men tack vare det täta skalet på utsidan är själva kornet mjukare och mer lättsmält för den som har känslig mage.


Lite Historik:
Dinkel odlades i Sverige redan på stenåldern. Under vikingatiden upphörde odlingen på det svenska fastlandet, men på Gotland fortsatte dinkel att odlas ända fram till 1960-talet. I början av 1990-talet återupptogs odlingen av dinkel i Sverige, främst på Gotland, då dinkel trivs i mager och kalkrik jord. I Europa har dinkel odlats kontinuerligt utan uppehåll. De senaste åren har dinkel dock blivit mer populärt igen, tack vare att det inte kräver lika mycket gödning som vanligt vete. Förr ansåg man att dinkel hade magiska krafter så därför fyllde man kuddar och madrasser med skalet och sov sedan tryggt. Skalet är rikt på kisel.


Dinkelkornets superkrafter:
Dinkel innehåller nästan dubbelt så mycket protein som vanligt vete, men även mer B-vitamin, fibrer och mineraler. Det smakar fylligare och rundare än vanligt vetemjöl och går att äta och använda på samma vis som vete. Dinkel är rikt på fosfor som sätter fart på kroppens energiomsättning och är bra för vår nerv- och muskelfunktion. Det finns gott om vitamin B3 i Dinkelkornen. Vitamin B3 håller huden i fin form och ser till så att matsmältningen fungerar som den ska. Dinkel innehåller sex gånger mer magnesium än vanligt vete. Magnesium håller en pigg och kan minska trötthet och utmattning.

Tips för att baka med dinkel:
Man delar upp mjölsorter i svaga och starka mjöl beräknat på proteiner som bildar gluten. Ett svagt mjöl kräver mindre vätska och ett starkt mjöl kräver mer vätska. Det går därför inte att kopiera recept från vetemjöl till dinkelmjöl utan korrigering i vätska eller mjölmängd. Det är också svårare att få till bra jäsning med en deg som bara innehåller dinkel. Ett sätt att få till ett riktigt gott och saftigt dinkelbröd är att baka med surdeg.

På den här länken kan du få tips om du själv vill sätta en en deg som du sen bara kan mata med dinkelmjöl: https://www.youtube.com/watch?v=_X4ceBuR32E&feature=youtu.be

Ett bra tips är att använda olja i stället för mjöl vid utbakning och att bearbeta degen så lite som möjligt. Jag förvarar alltid matbrödet i en kökshandduk. Då behåller man den knapriga ytan men brödet håller sig saftigt på insidan.

Kommentera här: