0 Läs mer >>
 
 
 

Pepparkakorna har en medeltida förlaga i Hildegards stärkande Nervkakor. Förr såldes pepparkakor på apotek. Hildegards nervkakor påminner om pepparkakor i smaken, de är smaksatta med kanel, kryddnejlika och muskot, men de innehåller också dinkel, mandel och honung.

 

Hildegard rekommenderade nervkakorna vid stress och utmattningssymtom av olika slag, och menade att de stärker nerverna, lättar upp ett nedstämt hjärta, ger en glad sinnesstämning och ökar prestationsförmågan. Här är ett recept på kakorna:

 

Nervkakor

10 g hela kryddnejlikor

45 g malen kanel

10 g muskotnöt hel

150 g honung

2 hela ägg

4 äggulor

250 g smör

150 g mandelmjöl

½ tsk salt

600 g dinkelmjöl

 

Gör så här:

Stöt kryddnejlikorna i en mortel. Riv muskotnöten på rivjärn. Blanda kryddorna med honung och ägg. Rör ner kallt tärnat smör. Häll i mandel-mjöl, salt, och dinkelmjöl. Börja med 600 g mjöl och ta mer om degen känns för lös. Rör om och knåda till en smidig deg. Forma degen till en rulle och skär tunna skivor.

Lägg ut på plåt och grädda i 10-12 minuter. Kakorna ska bli ljust bruna i kanten, men grädda dem inte för hårt. Då blir de torra och smaklösa. Ät 3-5 kakor om dagen vid stress, oro och nedstämdhet.

 
 
 
 
 

Nervkakor

0 Läs mer >>

FÄNKÅL - Universalläkemedlet för alla mag- och tarmbesvär, god ämnesomsättning. Hur man än äter den så gör den människan glad, förmedlar en angenäm värme och ger denne en god kroppslukt samt en bra matsmältning. Den som äter fänkål eller fänkålsfrön dagligen på fastande mage lider mindre av dåliga vätskor tex dålig kroppssvett. Den tar bort dålig andedräkt och gör att ögonen ser klarare. Den finns även som en del i Hildegards influensavin(blasten)

Tips! Ha en påse med fänkålsfrö, i fickan eller på skrivbordet. Tugga på några frön ett par gånger om dagen.

KAMOMILL - Kamomillen hjälper bl. a. vid väderspänningar, magknip och slembildning i magen. Den lugnar även matspjälkningsapparaten. Kamomillte är ett utmärkt te att dricka för att hantera stress, dricks ofta.

Kamomillte: 1 tsk kamomill till 2,5 dl kokande vatten. Låt dra ca 3 minuter. Gör teet dubbelt så starkt för medicinska ändamål. När man är förargad borde man alltid dricka en kopp kamomillte. Det lugnar genast innan hjärtat tar skada.

BACKTIMJAN- Bra mot hud-problem; Äts till kokta grönsaker, gärna rödbetor menar Hildegard eller blandas med dinkel-mjöl till kex och skorpor, så kallade Minneskakor som hjälp mot en ”glömsk hjärna”. Backtimjan-te (torkade blad) med honung är mycket gott!

MYNTA av olika slag: Vattenmynta mot uppsvälld mage, krusmynta för den som har kall mage och inte kan bryta ned maten. Värmer magen och främjar matsmältningen.

BERTRAM- fungerar antiseptiskt, främjar ämnesomsättningen, torkad som krydda eller i bröd. Bra vid viktminskning

GALGANT Mot virus, allmänt stärkande, fungerar antiseptiskt, värmande och kärlvidgande (ersätter paprika och peppar som krydda i maten). Mot ”ledsna lungor”. Galgant hjälper mot cirkulationsrubbningar och muskelkramper, feber, lungproblem, magproblem, förstoppning och stram hosta/torrhosta.

SPISKUMMIN: Håller lungorna friska.

PERSILJA: Persilja är urindrivande, kramplösande, blodtrycks-sänkande och minskar risk för oregelbunden hjärtverksamhet. Persilja stimulerar också aptiten och gynnar ämnes-omsättningen. Genom att tugga persilja blir andedräkten friskare. Finns rikligt av i Hildegards Hjärtdroppar, se recept.

DILL- Äts enligt Hildegard helst kokt, och används t.ex. som ingrediens i influensasaft.

LAVENDEL- bra för hjärta, lever och lungor. Används i Hildegards Hjärtvin.

CITRONMELISS- Hjärtats fröjd, mot nedstämdhet, höjer hettan i kroppen.

RINGBLOMMA- I omslag, i te för utrensning

KRYDDNEJLIKA- Har en lugnande inverkan, används i Hildegards Nervkakor- Se recept

KRYDDSALVIA- mot magproblem, Salvia ”den vise” är en ört mot smärta och obehag.

ISOP- aptitretande, blod renare, blodstillare, kramplösande, slemlösande och stimulerande. Örten används internt och externt. Kokt eller pulveriserad (torr) användbar än råa. I mat gör den levern effektivt och aktivt.
Hildegard von Bingen: "Om levern hos en person från sorg är sjuk, ska hon laga kyckling med isop, och äta isop, och kycklingen ofta."
Den har Aromatisk doft, något bitter smak. Släkting till timjan, salvia, lavendel, rosmarin.
 
 
 
 
Bild Fänkål

Mat som medicin

0 Läs mer >>
Dinkelbröd med fänkål, blåbär och hackad mandel
 

"Wenn jemand das Gehirn leer geworden ist, soll er oft die Mandelkerne essen. Das füllt sein Gehirn wieder auf und gibt die rechte Gesichtsfarbe." HvB
 
Ingredienser:
• matfett (till formen)
• 5 dl siktat dinkelmjöl
• 1 dl fiberhavregryn
• 2 tsk fänkål
• 1 tsk salt
• 1/2 dl hela linfrön
• 2 tsk bikarbonat
• 4 dl naturell yoghurt
• 1 dl blåbär

Topping
• hackade mandlar

Sätt ugnen på 175˚C.
Smörj en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med matfett.
Blanda dinkelmjöl och havregryn i en bunke. Stöt fänkålen med saltet i en mortel. Blanda ner kryddsaltet, linfrön och bikarbonat i mjölblandningen. Rör ner yoghurten och blåbären, blanda till en kladdig deg. Häll degen i formen och knacka formen mot en bänk så att degen fördelar sig jämnt. Strö på toppingen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna

FÄNKÅL-Ett för Hildegard Universalläkemedlet. Ett botemedel för mag- och tarmbesvär. Hur man än äter den så gör den människan glad, förmedlar en angenäm värme och ger denne en god kroppslukt samt en bra matsmältning, menar Hildegard. Den som äter fänkål eller fänkålsfrön dagligen på fastande mage lider mindre av dåliga vätskor Den tar bort dålig andedräkt och gör att ögonen ser klarare. 


BLÅBÄR-Hildegard von Bingen berättade utförligt om blåbärets medicinska egenskaper och om dekokter på blåbär. Det ansågs vara ett utmärkt botemedel vid olika matsmältningsbesvär, mag-, mun- och svalginfektioner, febersjukdomar, exem och som fördrivningsmedel av binnikemask! Bären har en antiseptisk verkan. Än i dag säljs torkade blåbär och osockrad blåbärssaft på en del apotek och används av läkare i Mellaneuropa och Norge som medicin mot långvariga tarminfektioner och diarréer. Bären innehåller två värmekänsliga och vattenlösliga ämnen som är verkningsfulla mot kolibakterier och olika stafylokocker. Blåbär innehåller en betydande mängd A- och B-vitamin och måttligt med C-vitamin, rikligt med karoten, organiska syror och pektiner, mycket mineralämnen, speciellt är manganhalten högre än i andra bär. Undersökningar har visat att te bryggt på blåbärsblad sänker sockerhalten i blodet hos diabetiker och ökar urinavsöndringen.
Blåbäret förbättrar mörkerseendet. Engelska flygare under andra världskriget äta blåbär före nattflygningarna.


MANDEL- Mandel  hade enligt Hildegard många positiva effekter på människan Den som lider av tom hjärna och dålig hy bör äta sötmandel dagligen (5 till 10 stycken). De fyller hjärnan och ger tillbaka en bra lyster åt hyn!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilden är från mitt kök. Dinkelmjölsinventering!

Dinkelbröd med fänkål...

0 Läs mer >>
Mat för mig är starkt knutet till kärlek. Min mormor är en förebild som inspirerat mig mycket under min uppväxt men också min mamma och morfar. Mormor använde sig av det talesätt som sägs vara tillskrivet Kajsa Warg: ”Man tager vad man haver” och kunde svänga ihop en god maträtt av det mesta, men alltid med hjärtat.

Nya trender som ”Eat Clean” och ”Slow Food” känns inte så nya ur detta perspektiv. Matlagning fick ta tid, mat som tillagas från grunden. Som tumregel var det några få ingredienser och smakerna var mättade. Från mormor har jag min kärlek till maten men också min frihet i skapandet. Hon kunde grunderna och använde sällan recept. En dyr klenod är hennes anteckningsböcker som jag fick överta efter hennes bortgång, där hon med sin vackra handstil skrivit ned några av de maträtter hon brukade laga.

Mormor kunde precis som jag sukta efter en viss maträtt och njuta som få av den goda smaken. Jag minns alldeles särskilt en kväll när jag kom hem sent från jobbet och hittade getost i den nästan tomma kylen. Jag tog ut den nästan som ett heligt ting, satte in i ugnen och kryddade den ljumna osten med salt och peppar och ringlade honung över den som pricken över i:et. Himmelskt gott! Så gott faktiskt så att tårarna trillade. Jag åt och jag grät… och njöt i fullan sky.

Även att vara lite glupsk ibland har jag från mormor Ragni. Som ”hildegardian” övar jag mig i ”det rätta måttet” Descretio, som Hildegard kallar det, men vilar i att själens rätta mått får styra.

Att tacka för maten är viktigt för mig. Det gör jag under matlagningen, ibland som bordsbön innan maten eller som oftast efter en måltid, då jag gärna sitter kvar en stund minns smaken och tackar för maten. Det gör att jag känner mig välsignad. Jordens grödor har räckt till mig och jag har fått ansvaret att förvalta dem. Precis som Hildegard ser jag kött och fisk som tillbehör.

Under många år var jag vegetarian. Numera äter jag kött men svenskt och jag vill veta att djuret fått leva utomhus och ha det bra. Jag tackar alltid djuret för att jag får använda dess kött som föda. En ritual som blir alltmer livsnödvändig för mig. Växterna och grönkraften är min fokus när jag lagar och äter mat, de bär på vriditas, den gröna krafts, som är ett livselixir i Hildegard Living.
 
 
 
 
 
 
 

Eat, pray and love- L...

0 Läs mer >>
Medicinalväxter och färska/torkade kryddor har alltid varit en viktig del av min matlagning och sedan Hildegard kom in i mitt liv försöker jag hitta vad hon sagt och använde dem till. En bra bok som innehåller både Hildegaeds tankar, folkmedicin och mera nutida tankar är "Hildegard av Bingens örtabok" som finns att låna på bibliotek. Här är några av mina vardagsfavoriter i köket:
 

Fänkål: Enligt Hildegard förebygger och hjälper fänkål vid mag- och tarmbesvär, dålig andedräkt (dåliga vätskor), inflammationer och nedslagenhet. Jag dricker gärna torkad fänkål som te mellan måltiderna. Fänkålens lakritssmak passar bra som smaksättare i sallader, soppor och rotfruktsgratäng.

Backtimjan och Timjan: Backtimjan sägs rena vid hudåkommor och hudallergier. Jag dricker te på torkad backtimjan för att rena kroppen. En kopp med te med honung lugnar mig och får mig i balans. Jag kokar mycket te på en gång och låter det som blir över stå och svalna. Dricker det kallt med citron som måltidsdryck. Jag använder timjan i heta bad, som ger en avslappnande verkan och är enligt Hildegard är bra mot reumatiska åkommor.

Persilja: Stärker hjärtat och mjälten, bra vid urinvägsinfektioner enligt dagens vetenskap. Jag älskar persilja, gärna i soppor och sallader. Som barn hade vi persilja nästan till varje måltid, torkad, färsk eller fryst och alltid till den kokta potatisen.

Vitlök: Stärker enligt Hildegard vid svaghetstillstånd. Det berättas att de gamla egyptierna gav de arbetare som byggde pyramiderna, en del av lönen i vitlök för att de skulle hålla sig friska och starka! Vitlök äter jag så gott som varje dag, det håller enligt folksägnen vampyrer på avstånd, och det är ju bra att veta!!

Ingefära: I folkmedicinen bra mot infektioner. Hildegard rekommenderar den vid alla svaghetstillstånd. Jag har den ofta i te samt alltid en bit i grönsakspressen när jag gör mina dagliga juicer.

Citronmeliss: När man känner sig nedslagen är det bra att äta citronmeliss menar Hildegard. Enligt folkmedicinen lugnar citronmeliss ett nervöst hjärta! Jag äter den gärna till frukt, fruktsallad och glass. Jag blir lugn av citronmeliss.

Pepparrot: Bra för hjärtat och lungorna menar Hildegard. Jag river gärna pepparrot och blandar med naturell yoghurt och persilade Gott till all slags fisk och fisksoppa, lax/fiskburgare med pepparrot är en återkommande favoriträtt för hela familjen.
 
 
 
 
Timjan.

Några medicinalväxter...

0 Läs mer >>
Dinkelbröd med stenmalet fullkornsmjöl
- fylligt bröd med lätt nötsmak

4 dl kokande vatten
5 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl kallt vatten
ca 12 dl siktat dinkelmjöl
¼ del jäst (50g)
1 tsk salt

 
Ta fram en skål och häll i fullkornsmjölet och därefter det kokande vattnet och låt stå 1 timma. Tillsätt resten av ingredienserna samt det siktade mjölet, bara så mycket att det släpper bunkens kanter. Arbeta degen 5 min och låt jäsa till dubbel storlek. Fördela degen i två avlånga bakformar. Låt jäsa tills degen nått upp tillkanten av formen. Obs detta är inte fast-food utan slow-baking!!!
Grädda i 200 grader ca 30 min i nedre delen av ugnen.

Gott och nyttigt!
Dinkelbröd med fullko...

0 Läs mer >>
Naturen är ett heligt rum:
Enligt Hildegard var grönkraften, viriditas, det som genomsyrar hela skapelsen med vitalitet. Att äta mat med hög faktor av viriditas och att vistas ute i naturen var viktigt, tyckte Hildegard. För henne var allt som lever i skapelsen en manifestation av gud. Gud manifesterar sig i varje blad och grässtrå. Naturen är på så sätt helig för Hildegard. Människan består av samma element som skapelsen och för att vara i balans behöver vi ta del av de fyra elementen varje dag i form av eld, jord, vatten och vind i dess olika uttrycksformer. Att ta sin utgång utifrån naturen är viktigt inte minst i vår tid av klimatförändringar och miljöförstöring. Hildegard har mycket att lära oss i vår tid, hon skriver: ”Jag skriver för en tid längre fram när luften inte är så ren och vattnet inte så rent att dricka, då behöver ni mina råd.”

Musik och dans för mig i samklang med den himmelska harmonin:
Den mystiska kraften i musiken återförenar mänskligheten till paradisets skönhet menade Hildegard. Sången förbinder sångaren direkt med det gudomliga i en himmelsk harmoni. Hennes texter, liksom hennes melodier, var mycket originella. Det finns 77 sånger bevarade och det liturgiska dramat Ordo Virtutum. Hennes nunnor bad tidegärden i Benediktiner-klostret och Hildegard ansåg att sång var den högsta formen av bön och man rörde sig till musiken.

Den feminina aspekten av Gud är viktig för balansen:
I Hildegards visioner finns Sapientia, den gudomliga visdomen, som är en feminin aspekt av gud. Sapientia skapar kosmos genom att existerande inom den. Samtidigt som hon benämner gud som Fader uppenbarar sig gud för henne i feminina formen. Det kosmiska ägget är en bild som återkommer i hennes visionsbilder, så även bilden av en livmoder. Maskulina bilder av skaparen tenderar att fokusera på guds transcendens, medan Hildegards uppenbarelse av det feminina gudomliga skönjer en immanens av en gud som är närvarande i allt.

O virtus Sapientiae
O strength of Wisdom
who, circling, circled,
enclosing all
in one lifegiving path,
three wings you have:
one soars to the heights,
one distils its essence upon the earth,
and the third is everywhere.
Praise to you, as is fitting,
O Wisdom.

Hildegard bejakar kroppen:
Hildegard skrev nio böcker om så skilda ämnen som kosmologi, botanik, medicinsk vetenskap och teologi. Hennes vetenskapliga skrifter tar upp alla aspekter av det mänskliga livet därför inkluderar hon även sexualiteten, som hon diskuterar öppet och utan moraliskt omdöme. För henne fanns det ingen motsättning mellan vetenskap och religion inte heller mellan kropp, själ och ande, de utgjorde en helhet.

Holistisk hälsa: 
Hildegard trodde att människan återspeglade skapelsen. Om man kom i obalans och disharmoni med den inneboende helheten av skapelsen resulterade det i sjukdom. Kropp, själ och ande var en helhet och det behövde råda balans mellan dem för att en människa skulle må bra. Därför utvecklade hon parallellt med den fysiska medicinen även en psykoterapi för själens välmående, men viktigt var också bön och utomhusvistelse för att vara nära skapelsen och Skaparen och för att leva i harmoni med den gudomliga ordningen. En riktig kost, vila, ångbad och växtbaserade botemedel hör till hennes kurer för att hela och bota obalanser av olika slag. Discretio ”det rätta måttet” var eftersträvansvärt. Holistisk hälsa inkluderar hela människan.

En hängiven och visionär predikant:
Hon stod upp för idén att grunda ett eget kloster trots motstånd. Hildegard inledde fyra predikoturer, vilket var högst ovanligt för att vara kvinna, där hon levererade apokalyptiska predikningar och varnade makthavarna att om de inte bättrar sig, skulle de falla i onåd och störtas från sina säten. Hon var en karismatisk ledare, hängiven när Gud kallade. Hon drog sig inte för att bli obekväm om så behövdes. Hon lät hjärtats samtal ledsaga och ange riktning.

Det är aldrig för sent:
Vid dryga 40 hittade Hildegard sin röst och vågade lita till att hon var kallad att dela med sig av de kunskaper hon fått. I en tid då ålder inte alltid räknas som en merit känns det tillitsfullt att veta att det mycket väl kan vara så att att de erfarenheter du bär kanske bara varit förberedelser inför det som ska komma och att allting har sin tid. Du kan inte rycka i en knopp för att få den att blomma, du måste vänta in dess rätta tid. Din själ har en uppgift här och ju äldre du blir desto mer bråttom får själen att se till att du verkligen lyssnar till den, den kommer inte att ge sig förrän du gör det du är här för att göra.

Texten är inspirerad av Mary Sharratts artikel om Hildegard von Bingen i The Huffington post 2012.
 
 

Några anledningar til...

0 Läs mer >>
Jag älskar att baka. Speciellt matbröd. I min uppväxt bakades allt bröd för hand. Ungefär en gång i månaden åkte min mormor och hennes mamma iväg till en väninna som hade stenugn och hem kom de med det mest ljuvligt doftande surdegsbröd nygräddade i stenugn.

Sedan jag blev Hildegardian har dinklel flyttat in i mitt hem. Dinkel är proteinrikt och är i jämförelse med vete mer lättsmält för magen och så smakar det ju så gott! Jag har princip ersatt vetemjöl mot siktat dinkelmjöl i pajdegar, scones och pizzadeg. Det innehåller gluten precis som vanligt vete, men tack vare det täta skalet på utsidan är själva kornet mjukare och mer lättsmält för den som har känslig mage.


Lite Historik:
Dinkel odlades i Sverige redan på stenåldern. Under vikingatiden upphörde odlingen på det svenska fastlandet, men på Gotland fortsatte dinkel att odlas ända fram till 1960-talet. I början av 1990-talet återupptogs odlingen av dinkel i Sverige, främst på Gotland, då dinkel trivs i mager och kalkrik jord. I Europa har dinkel odlats kontinuerligt utan uppehåll. De senaste åren har dinkel dock blivit mer populärt igen, tack vare att det inte kräver lika mycket gödning som vanligt vete. Förr ansåg man att dinkel hade magiska krafter så därför fyllde man kuddar och madrasser med skalet och sov sedan tryggt. Skalet är rikt på kisel.


Dinkelkornets superkrafter:
Dinkel innehåller nästan dubbelt så mycket protein som vanligt vete, men även mer B-vitamin, fibrer och mineraler. Det smakar fylligare och rundare än vanligt vetemjöl och går att äta och använda på samma vis som vete. Dinkel är rikt på fosfor som sätter fart på kroppens energiomsättning och är bra för vår nerv- och muskelfunktion. Det finns gott om vitamin B3 i Dinkelkornen. Vitamin B3 håller huden i fin form och ser till så att matsmältningen fungerar som den ska. Dinkel innehåller sex gånger mer magnesium än vanligt vete. Magnesium håller en pigg och kan minska trötthet och utmattning.

Tips för att baka med dinkel:
Man delar upp mjölsorter i svaga och starka mjöl beräknat på proteiner som bildar gluten. Ett svagt mjöl kräver mindre vätska och ett starkt mjöl kräver mer vätska. Det går därför inte att kopiera recept från vetemjöl till dinkelmjöl utan korrigering i vätska eller mjölmängd. Det är också svårare att få till bra jäsning med en deg som bara innehåller dinkel. Ett sätt att få till ett riktigt gott och saftigt dinkelbröd är att baka med surdeg.

På den här länken kan du få tips om du själv vill sätta en en deg som du sen bara kan mata med dinkelmjöl: https://www.youtube.com/watch?v=_X4ceBuR32E&feature=youtu.be

Ett bra tips är att använda olja i stället för mjöl vid utbakning och att bearbeta degen så lite som möjligt. Jag förvarar alltid matbrödet i en kökshandduk. Då behåller man den knapriga ytan men brödet håller sig saftigt på insidan.

Dinkel- ett korn med ...

0 Läs mer >>
Idag tog maken och jag en tur till Rosendals trädgård och passade på att äta lunch i växthuset. Härliga timmar fyllda av vårens grönkraft. Vi njöt av vårens solstrålar och passade på att gå in i butiken och inhandla Timjan och dinkelmjöl. Timjan är enligt Hildegard varm och torr, bra mot magåkommor, problem i andningsvägarna och kramper. Jag använde mig av timjan i matlagning och torkat som te som jag dricker med honung. Jag använder mig av Timjan när jag badar hett och stoppar då i några revor med rötter och jord. Jag tycker det känns skönt om jag är trött i kroppen eller har ont någonstans. Eftersom jag just nu gjort illa knät,ska jag passar jag på att stoppa i lite timjan i badet. Hildegard rekommenderar heta bad med timjan vid reumatisk värk.

Idag kände att Hildegard var med mig och njöt av att våren nu äntligen verkar vara på väg. Blev så glad när jag upptäckte att de sålde dinkelmjöl i butiken och var tvungen att köpa med mig en påse hem även om det redan finns en del i lager här hemma redan. Nu är en sådan ljuvlig tid på väg, man kan riktigt känna allt liv som är på gång och hur allt förbereder sig som bäst för att knoppas, spira och blomma."Alla varelser är gnistor av Guds härlighets strålglans och de gnistorna utgår från Gud som strålar från solen". HvB

"Du måste leva i samklang med ditt innersta väsen med dina medmänniskor och naturen" HvB

Sol, timjan och dinke...