0 Läs mer >>

Jag blev så glad att hitta "Hildegardsortiment" senast jag var på Gateau. Fänkål och Dinkel är två av Hildegards ”universalmedel” men även Kvittenträdets frukter står högt på Hildegardlistan!

Kvittenfrukterna är av Hildegard högt skattade ur hälsosynpunkt. Hon gav rådet "ät flitigt av kvitten ty de städar grundligen upp i kroppen.” De är rika på C-vitamin, slemämnen och pektin. Det är pektinet och slemämnena som ger dem dess inflammationshämmande verkan. Kokt kvitten är bra vid mag- och tarminfektioner och de innehåller kärlsammandragande garvsyror som kan vara till hjälp vid diarréer. Jag har inte avnjutit detta te ännu men jag tror att det kommer att bli en favorit!

Vill du veta mer om Hildegard och hennes tankar kring välmående i vardagen utifrån ett holistiskt perspektiv. Följ med på resa i höst till Portugal. 

23-28 september-17 Kroppens visdom
Kursen är den första av tre med Hildegard av Bingens kunskaper som bas för en holistisk livsstil i vardagen som med fördel kan gås fristående. Du får lära dig om Hildegards tankar kring kosmos, skapelsen och en holistisk livsstil med fokus på kroppen och maten som vår medicin. Hildegards tankar kring mat och hälsa varvas med nutida eat-clean-tankar. Du ges tid att lyssna till kroppen med hjälp av meditation och Mindful Dance, där du ledsagas att finna din livsrörelse i harmoni. Tid för tystnad, egen reflexion och andlig närvaro i naturen vävs in i kursdagarna.
 

Kvitten

0 Läs mer >>

Dans har varit en viktig del i kyrkans tradition. Många hävdar att dans som form är sakral eller helig till sitt ursprung och att det en gång var självklart att själva dansandet var en andlig och helig handling. Man skulle kunna säga att det som vi idag kallar helig dans eller är en imitation av den himmelska dansen. 

Redan på 100-talet är den himmelska dansen ett vedertaget begrepp för att symbolisera den himmelska harmonin och fullkomligheten.

”Martyrerna dansar ringdanser med de saliga andarna och på de rättrådigas sköna nejder” läser man på en inskription i en romersk basilika från 400-talet.

Den traditionellt viktigaste dansen i den kristna traditionen hörde ihop med martyr- och helgondagarna. Även vid gravar dansades det. Likvakan är en tradition med rötterna i denna tradition. Man började så småningom dansa för de döda både före och efter begravningen. Dans vid gravar pågick ganska allmänt. Himmel och jord binds samman genom den meditativa cirkeldansen vid graven. Man förs av Kristus, av Jungfru Maria, av himlens alla änglar under dans genom döden till paradiset. 

Också i den levande världen var dansen viktig och man dansade vid alla stora högtider. Man dansade långdanser och ringdanser - och dans i cirkel kom att bli allra viktigast hos de tidiga kyrkofäderna. De tidiga kristna hedrar solens uppgång, ”den uppstigande Skaparen”, med sång och dans. 

I Johannesakterna (i Nya Testamentets Apokryfer; Danshymnen) berättas om hur Jesus under natten i Getsemane samlade lärjungarna kring sig i en cirkel och lät dem dansa medan han sjöng före:
Världen tillhör den som dansar - amen
Den som icke träder i dansen, vet icke vad som 
händer - amen
Om ni följer nu min dans, se er själva i Mig som talar.
 

I Hildegard av Bingens vision av den niofaldiga änglakören är mittpunkten en vit cirkel. Den vita mittpunkten omges av änglakörer. Ordet kör kommer från grekiskans choros. I de klassiska grekiska dramerna både sjöng och dansade choros. Sången och dansen låter oss genomströmmas av livsanden och för oss i samklang med den himmelska harmonin. Var och en av oss bär inom sig ett fragment av den himmelska harmonin som en slags själens toner. När vi dansar Helig dans i kyrkan rör vi oss i samklang med själva livet och samtidigt i takt med det eviga hjärtats puls.


Vill ni veta mer om dansen i kyrkans historia eller om Hildegards änglavision kommer jag gärna till er och berättar, det finns även möjlighet att pröva på att dansa meditativ dans i cirkel. Läs mer om dans på min blogg: Dansameduniversum.blogg.se

Bilden på "Änglakörerna" är från en av Hildegard av Bingens visioner. Hon såg dem i rörelse. 
 
 
 
 

Himladans, änglada...

0 Läs mer >>
 
Hildegard av Bingen anses vara den första som omnämner björk som läkande medel. Björklöv är milt urindrivande och hjälper kroppen bli fri från slaggprodukter Nu innan midsommar är rätt tid att plocka bladen innan de blir hårda.
 
Björklöv som knoppas och grönskar är fulla av näringsämnen. Bladen är rika på kalium, kalcium, magnesium och C-vitamin. De är perfekta att använda i vitaminrika, smoothies eller att torka bladen till te. Unga blad kan användas i sallader eller ätas direkt från trädet. När de är riktigt små har de en rätt söt smak. Det är ingen skillnad vilken björk du tar blad av, de fungerar alla på samma sätt.
 
Vill du fuska lite och spara tid köper du den här kuren i hälsokosten från Weleda. Den fungerar som en detox, utrensande och urindrivande. Jag som gärna samlar på mig vatten i kroppen behöver hjälp att bli av med det och även att rensa systemet ibland. Björkblad har en urindrivande effekt och hjälper njurarna att bli av med slaggprodukter. Björkblad är också virus- och inflammationshämmande och lindrar en orolig mage.
 
Förr i tiden var det vanligt att man i Sverige drack björkavkok som en stärkande vårkur efter en lång vinter.
 
Detox med björkblad: Lägg 4 msk färska björklöv eller 2 msk torkade i en kopp Slå över 2,5 dl kokhett vatten. Låt dra under lock i fem minuter. Drick en kopp tre gånger om dagen. Låt kuren pågå högst två veckor i taget.
 
Björkte: Ta 1 tsk björkblad till 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila och drick - men helst inte just innan du går och lägger dig, då får du stiga upp igen rätt snart!! Teet stärker njurarna.

Detox med björklöv

0 Läs mer >>
Eftersom jag under många år varit helt vegetarian är bönor något jag vant mig vid att använda och ofta använder mig av i matlagning, till somliga i familjens glädje och till andras uppbyggelse!

Jag äter numera kött och fisk så proteinbehovet är inte lika svårt att stilla, men precis som Hildegard ser jag det som som tillbehör i kosten.

Bondbönor är enligt Hildegard bra mot matsmältningsproblem och förstoppning. Bondbönor är rika på äggvita och fibrer, mineralämnen som fosfor och magnesium.

Bönor av olika slag försöker jag ”lura i familjen” för att kunna minska på köttet. Därför blev jag så glad när jag upptäckte dessa produkter i handeln. Idag blir det bönpasta med rostade rotfrukter. Den gör jag såhär: Jag sätter varmluftsugnen på 200 grader. Skalar 2 rödlökar och rotfrukter till exempel rödbeta, morot och palsternacka och skär i bitar. Blandar rotfrukter, rödlök samt 3 skalade vitlöksklyftor och häller ut i en ugnsform. Kryddar sparsamt med salt eller persilade och rostar i ugnen ca 30 minuter. Jag kokar bönpastan enligt anvisningarna på paketet. När allt är klart blandar jag samman pastan och rotfrukterna och toppar med färsk timjan och citronmeliss. Det blir så gott!

Bönpasta med rotfr...

0 Läs mer >>

För Hildegard av Bingen var det inte planeterna som styr oss utan vi som styr planeterna. Hon hade en omvänd syn på astrologi. För henne var allt en helhet och hon intog ett holistiskt synsätt på människan. När kropp, själ och ande får rätt näring, gör vi klokare val som inte bara gagnar oss själva utan ytterst hela universum- Allt är en helhet. Hildegard kunde höra elementen i kosmos klaga och hon visste att hon skrev till en tid längre fram, då luften inte var så ren att andas och vattnet inte så rent att dricka, då behöver ni mina råd, skriver hon.

Vill du veta mer om Hildegard och om hur du kan leva utifrån en holistisk livsstil, och hur du allt mer kan leva ett Hildegard Living i din vardag.

Anmäl dig till någon av mina kurser i höst eller boka en föreläsning eller workshop
Läs mer på https://anneliamilon.wixsite.com/hildegardliving.
Du kan också slå mig en signal på 070 5530322

”Det går en väg från människohjärtat till världsalltets element -
och människan åstadkommer utåt det hon bestämmer inom sig”
Hildegard von Bingen

Allt är en helhet

0 Läs mer >>
Vill du skapa mer utrymme för dig själv och ge dig själv några dagar av livskraft, glädje och njutning tillsammans med dig själv och andra? Börja dagen med doften av rosor, lavendel och apelsinträd? Lyssna till fåglarnas kvitter och sträck ut kroppen med mjuk rörelsemeditation? Följ då med på resa till Portugal till den lilla bergsbyn Vinhó nära staden Cojá för att lära dig mer om Hildegard av Bingen och en holistisk livsstil inspirerad av Hildegards tankar. I de vackra omgivningarna som är fulla av ”viriditas”- grön livskraft ges du en möjlighet till retreat och påfyllnad och kraft till att göra mer av det du längtar efter.

Vi startar dagarna med te och meditation i till Hildegards texter och toner och ger plats för själen och vårt eget lugn och klarhet. Därefter tar till Quinta da Hildegard i ett vackert litet stenhus i bergen, där den magnifika utsikten och apelsinträd, rosendoft och fågelkvitter möter oss. Där, omgiven av naturens kraft och skönhet inleder vi med en skön rörelsemeditation och intar därefter en god frukost inspirerad av Hildegard, innan vi tar en kort promenad i bergen eller bara sitter tysta och insuper atmosfären. Innan lunch är det dags för en inspirationsföreläsning om Hildegard och holistisk livsstil som kommer att ge dig nya tankar, inspiration och kraft. Lunchen avnjuter vi tillsammans, inspirerad av ”Clean Eating”, tillagad av rena råvaror fulla av näring, befriad från tillsatser och farliga ämnen och med kryddor och örter från Hildegards trädgård som tillbehör. Vi äter långsamt och låter både maten och samtalen berör alla våra sinnen.

Efter lunchen åker vi till något utflyktsmål för dagen. Vissa dagar kanske vi börjar med utflykt för att senare på eftermiddagen fortsätta fördjupa oss i Hildegards holistiska tankar. Middagarna äter vi tillsammans i Quinta da Hildegard eller på någon mysig restaurang i närheten om vi inte blir hembjudna till någon på mat någon kväll, man vet aldrig!
 
 

Resa 1) 15-19 september- 17 Den gröna profetissan
För dig som ännu inte vet så mycket om Hildegard av Bingen. Du får lära dig mer om grundtankarna hos Hildegard av Bingen och hennes holistiska tänkande. Du ges tid att lyssna till kroppen med hjälp av meditation och Mindful Dance. Tid för tystnad, egen reflexion och andlig närvaro i naturen vävs in i kursdagarna.

Resa 2) 23-28 september-17 Kroppens visdom
Kursen är den första ev tre med Hildegard av Bingens kunskaper som bas för en holistisk livsstil i vardagen. Kurserna är inspirerade av hennes helhetsläkekonst där den fysiska medicinen, den kosmiska medicinen och själens medicin- psykoterapi ses som en helhet. Denna kurs är inspirerad av hennes Physica och kursen kan med fördel gås fristående. Du får lära dig om Hildegards tankar kring kosmos, skapelsen och en holistisk livsstil med fokus på kroppen och maten som vår medicin. Hildegards tankar kring mat och hälsa varvas med nutida eat-clean-tankar. Du ges tid att lyssna till kroppen med hjälp av meditation och Mindful Dance, där du ledsagas att finna din livsrörelse i harmoni. Tid för tystnad, egen reflexion och andlig närvaro i naturen vävs in i kursdagarna.

Jag berättar gärna mer om du känner dig inspirerad.  Det finns 6 platser till varje kurstillfälle.
 
 
 
 
 

Följ med till Port...