0 Läs mer >>
Min morfar som var trädgårdsmästare och älskade rosor berättade gärna ingående om hur de skulle växa och om dess skötsel. Jag lärde mig att det finns buskrosor, klätterrosor och rabattrosor och att de kan indelas i tre huvudgrupper: Vilda rosor, gammaldags rosor och moderna rosor. De vilda rosarterna är förfäder till alla rosor och har ofta fem kronblad. Sen minns jag inte så mycket mer. Men jag minns hans sätt att handskas med rosorna i slottsträdgården, där han arbetade, vördsamt nästan andäktigt.

Rosen är för Hildegard av Bingen en medicinalväxt. Om rosen skriver hon bland annat: Rosen (Rosa) är kall och dess kyla innehåller en nyttig måttlighet, plocka rosenblad om morgonen eller dagbräckningen och lägg på dina ögon. Detta drar ut de dåliga vätskorna och gör dem klara. Den som har små sår över kroppen ska lägga rosenblad över dem då detta drar ut varet ur dem. Den som plågas av vrede ska ta ros och lite salvia och pulvrisera dem. När vreden stiger inom honom ska han ta in detta pulver i sina näsborrar. Salvia minskar vreden och rosen gör honom glad."

En av de första vilda växter som jag fick lära mig namnet på i skolan av vår entusiastiske biologilärare var nyponrosen. Dess skojiga latinska namn var lätt att lära ”Rosa Canina”. Nyponrosen växer nästan överallt i vårt land och står emot både stark vind och frusna dagar. I boken Blomsterspråket av Carina Solöga Högman, som berättar om blommors olika betydelse berättas att Nyponrosen vill lära oss att: ”Livet ger dig den kraft du behöver”.

Såhär i vinterrusket tycker jag det är väldigt gott med nyponsoppa. Nypon är ju som bekant väldigt nyttigt och rik på C-vitamin. Nypon är även antiinflammatoriskt och innehåller rikligt med kalium och magnesium.

Här är ett recept på hemmagjord nyponsoppa, ca 1,5 liter:
200g Nyponskalsmjöl
1,5 liter Vatten
80g ljust muscovadosocker
Saften från en citron
1st Vaniljstång
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med vaniljskidan i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ut allt med visp. Koka upp och låt nyponsoppan stå och småputtra i ca 5 minuter. Ställ av soppan och låt den dra med vaniljen tills den svalnat. Sila soppan genom en finmaskig sil. Förvaras i kylen i upp till två veckor eller frys in den till ett senare tillfälle.

Om rosenpulver som st...

0 Läs mer >>
Det blev en härlig tur i höstas till Portugal, en retreat och en kursretreat  Holistisk livsstil inspirerad av Hildegard av Bingen del 1 Kroppens visdom.  Nu har du som inte var med möjlighet att anmäla dig till samma kurs i vår. Hör av dig om du vill veta så skickar jag program. 
 

Nu gör vi om Portugal...

0 Läs mer >>

 
 

Mat är ren kärlek