Själens medicin- Hildegarddroppar


För Hildegard utgår allting från hjärtat. I hjärtat bor enligt Hildegard själen och förnuftet. Från människans hjärta går en väg till universums elementära grundstenar. Det hjälper inre att kurera kroppen om inre själen är med. I hjärtat pågår ett ständigt samtal mellan våra livskrafter och de nedbrytande tankar som vill förstöra och lägga sordin på våra livskrafter. Detta är en viktig utgångspunkt för Hildegards psykoterapi.
Så viktigt att hon skrev ett musikspel om detta, Ordo Virtutum, och lät sina nunnor spela med i detta drama, så att läran om de 35 livskrafterna kunde ”nötas” in och bli en del av deras tankevärld.

”Depressioner uppstår, när kroppen och själen slutar prata med varandra”, skriver Hildegard, och hon talade om faran att stänga av tåreflödet, vilket hon ansåg kunde leda till sjukdomar och depression.
 
Ett signum för Hildegard är hennes hjärtevin som skulle drickas för att hålla hjärtat varmt. För om inte hjärtat är varmt, spelar det andra ingen roll! På medeltiden gjorde man inte som idag te av läkande växter. I stället gjorde man elixir – man lät örter dra eller småkoka i vin, som man sedan ofta sötade med honung. Glöggen är en kvarleva från den traditionen och är egentligen ett värmande elixir.

Hildegard kokadev sina  hjärtedroppar av rödvin, persilja och honung. Rött vin är kärlstärkande och kan sänka blodtrycket. Persilja stärker njurarna så att kroppen kan skölja bort slaggämnen från blodet, och den är också kärlvidgande så man får bättre cirkulation. Honung innehåller goda näringsämnen och enzymer. Enligt Hildegard är det här vinet bra mot stress, oro, sorg och bekymmer samt att det kan balansera både högt och lågt blodtryck.


Hemma hos oss har vi alltid "Hildegarddroppar", som vi kallar Hjärtevinet. Behöver man sitta ned och prata om något viktigt en stund, gör vi det med några varma droppar. Alkoholen i vinet är borta eftersom vi kokar vinet så pass länge då vi gör en grundsats. Det är inte tänkta att drickas i stor mängd, bara några droppar som själens medicin! Vi värmer elixiret, så att vi får den varma känslan i kroppen. Själv tar jag gärna några droppar då och då då jag känner mig stressad eller för att få en stund att sitta ned i eftertanke och ro att bara vara. Det gör så gott för själen!

Hildegarddroppar
1 flaska rött (eller vitt) ekologiskt vin
1 knippe persilja ( ca 10 kvistar med god subtilitet, annars tar du bara fler!)
(2 msk vinäger)
250 g honung


Gör så här:
Koka persiljekvistarna och vinet i en stor kastrull på låg värme i 10 minuter (Tillsätt vinäger efter fem minuters kokning ) Låt det svalna. Rör i honungen, helst med en silversked, småkoka i ytterligare någon minut. Sila och häll upp i en glasflaska. Ibland bildas en bottensats, men det går bra att dricka ändå.
 

Kommentera här: