Hildegard och maten

Hildegards näringslära

 

Hildegards näringslära är en spegling av hennes världsbild. Hon grundade den på vätskeläran och uppfattningen om att människan bör ta del av de fyra elementen vars egenskaper var varm, kall, fuktig, torr. De fyra elementen i skapelsen har sin motsvarighet i och återfinns i människans kropp.

 

En måttstock på om ett livsmedel är bra ur Hildegards synvinkel är om den har god subtilitet. Subtilitet är den inneboende kraften i en naturprodukt. Alla livsmedel kan delas in efter denna riktlinje. Mat är människans medicin, enligt Hildegard. Hon förespråkar blandkost, inte råkost, utan tillredd och gärna varm. Balanserad kost är viktigt för hälsan; särskilt balansen mellan varmt, kallt, fuktigt och torrt är viktig att tillgodose under dagen. Lagom mängd föda till varje människa, det rätta måttet, är ett axiom för Hildegard. Kryddor och örter har helande krafter och bär mycketgrönkraft. Därför uppehåller sig Hildegard gärna vid dem, som ett komplement till maten.

 

Magen är ett centrum som behöver vara i balans. Därför är det rätta måttet för föda något som varje människa bör känna. För att vi ska veta det rätta måttet måste vi lyssna till kroppen och ta den på allvar. Människan bör enligt Hildegard stå i väl kontakt med sin kropp. Men det rätta måttet, discretio, får inte förväxlas med överdriven fasta ” Ty ur uttorkad sand växer ingen frukt och ur mager jord spirar bara törnen och ogräs. En människa som genom för mycket fasta kuvar sin kropp. I den stiger ledan upp, och en sådan leda leder till flera fel, som när kroppen inte gynnas av den rätta kosten”

 

Allmänna råd:

Börja alltid måltiden med något varmt, för att värma upp magen. Magen måste värmas som en ugn innan den kan fungera, särskilt på morgonen är det viktigt, menar Hildegard. Kokt mat är det bästa för en god matsmältning, kok och bak-processer belastar magen mindre. Ät inte frukost innan du vaknat riktigt och inte för många måltider per dag. Kvällsmaten ska intas så tidigt att man hinner med en promenad på kvällen… Tugga väl, smaka på maten och njut av måltidsstunden! Drick bergskristallvatten regelbundet under dagen, och gärna till maten. Av bergkristallvatten blir människan balanserad och klarsynt!

 

 

Kommentarer:

1 Ann Dahlbeck Hangvar:

skriven

Äntligen!

Svar: <3
AnneLi Amilon

Kommentera här: