0 Läs mer >>
Idag har jag gjort 2 pajer av lite smått och gott i kylen. Den ena med grönkål och fårost och den andra med persilja, tomat och keso. Pajskalen gör jag som alltid av riktigt smör, vatten, salt och mjöl. Då använder jag givetvis dinkel, favoriten av sädesslagen enligt Hildegard.

Dinkeln är högvärdig och mildare än andra sädesarter och lättsmält, menar Hildegard. På köpet ger den ett glatt sinnelag och gladlynthetens gåvor, menar Hildegard. Det stämmer idag, har varit glad bara av att laga maten och då har jag inte ens hunnit smaka dem!
 
 

Pajskal på dinkelmjöl

0 Läs mer >>
 
Som te mellan måltiderna under dagen är det Fänkålste och Backtimjante som jag använder mig mest av. Jag dricker det med honung om jag vill mysa eller fika men annars rakt av, som en genomsköljare av kroppen. Jag brukar göra mycket åt gången och dricka det rumstempererat för att skölja igenom kroppen och för att hålla vätskorna i balans.

Bland läkeörterna är fänkål universalmedlet för alla mag- och tarmbesvär. Den främjar ämnesomsättningen och gör en människa glad, menar Hildegard. Den som äter fänkål eller fänkålsfrön dagligen lider enligt Hildegard även mindre av dåliga vätskor som dålig kroppssvett. Det är en lindring som jag för tillfället behöver, eftersom jag lider en del av svettningar och värme-vallningar. Jag märker skillnad när jag använder mig av fänkål. Den lindrar.

Backtimjan är också en ”Hildegardfavorit”- Den renar och rensar. Jag äter den även torkad som krydda till kokta grönsaker. Kokta rödbetor med getost och backtimjan är en av mina favoriter. 
 
Fänkål och Backtimjan

0 Läs mer >>

För Hildegard utgår allting från hjärtat. I hjärtat bor enligt Hildegard själen och förnuftet. Från människans hjärta går en väg till universums elementära grundstenar. Det hjälper inre att kurera kroppen om inre själen är med. I hjärtat pågår ett ständigt samtal mellan våra livskrafter och de nedbrytande tankar som vill förstöra och lägga sordin på våra livskrafter. Detta är en viktig utgångspunkt för Hildegards psykoterapi.
Så viktigt att hon skrev ett musikspel om detta, Ordo Virtutum, och lät sina nunnor spela med i detta drama, så att läran om de 35 livskrafterna kunde ”nötas” in och bli en del av deras tankevärld.

”Depressioner uppstår, när kroppen och själen slutar prata med varandra”, skriver Hildegard, och hon talade om faran att stänga av tåreflödet, vilket hon ansåg kunde leda till sjukdomar och depression.
 
Ett signum för Hildegard är hennes hjärtevin som skulle drickas för att hålla hjärtat varmt. För om inte hjärtat är varmt, spelar det andra ingen roll! På medeltiden gjorde man inte som idag te av läkande växter. I stället gjorde man elixir – man lät örter dra eller småkoka i vin, som man sedan ofta sötade med honung. Glöggen är en kvarleva från den traditionen och är egentligen ett värmande elixir.

Hildegard kokadev sina  hjärtedroppar av rödvin, persilja och honung. Rött vin är kärlstärkande och kan sänka blodtrycket. Persilja stärker njurarna så att kroppen kan skölja bort slaggämnen från blodet, och den är också kärlvidgande så man får bättre cirkulation. Honung innehåller goda näringsämnen och enzymer. Enligt Hildegard är det här vinet bra mot stress, oro, sorg och bekymmer samt att det kan balansera både högt och lågt blodtryck.


Hemma hos oss har vi alltid "Hildegarddroppar", som vi kallar Hjärtevinet. Behöver man sitta ned och prata om något viktigt en stund, gör vi det med några varma droppar. Alkoholen i vinet är borta eftersom vi kokar vinet så pass länge då vi gör en grundsats. Det är inte tänkta att drickas i stor mängd, bara några droppar som själens medicin! Vi värmer elixiret, så att vi får den varma känslan i kroppen. Själv tar jag gärna några droppar då och då då jag känner mig stressad eller för att få en stund att sitta ned i eftertanke och ro att bara vara. Det gör så gott för själen!

Hildegarddroppar
1 flaska rött (eller vitt) ekologiskt vin
1 knippe persilja ( ca 10 kvistar med god subtilitet, annars tar du bara fler!)
(2 msk vinäger)
250 g honung


Gör så här:
Koka persiljekvistarna och vinet i en stor kastrull på låg värme i 10 minuter (Tillsätt vinäger efter fem minuters kokning ) Låt det svalna. Rör i honungen, helst med en silversked, småkoka i ytterligare någon minut. Sila och häll upp i en glasflaska. Ibland bildas en bottensats, men det går bra att dricka ändå.
 

Själens medicin- Hild...

0 Läs mer >>
På måndag den 21 november föreläser jag om Hildegard i Sandviken. Det blir baskunskaper om Hildegards liv, några av hennes visioner och grundtankar. Fokus är på vår existentiella hälsa, där kropp själ och ande utgör en Treenighet. Jag kommer att berätta mer om min relation till Hildegard och ge tips på hur man kan leva allt mer holistiskt i sin vardag.

Hildegard, den gröna ...

0 Läs mer >>

 

Idag har jag föreläst på Rotary i Danderyd och fick i gåva ett glas-ägg av konstnären Leif Arle. För mig blev symboliken i gåvan stark eftersom Hildegard gärna ser sina visioner i hjul- och globform som i sin ständiga rörelse motsvarar skapelsens verklighet. Hennes vision om världsalltet ser hon äggformat. I mitten finns jordklotet med de fyra elementen omgiven av världsrymdens krafter. I Hildegards kosmologi är människan djupt förbunden med jorden och med kosmos och bär inom sig allt som är skapat. Hildegard ser på människan som om varje människa skulle kunna innehålla hela världen. Hon menar att människan är uppbyggda av exakt samma beståndsdelar som den yttre världen. De fyra elementen i skapelsen har sin motsvarighet i och återfinns i människans kropp:

 

    "På samma sätt som de fyra elementen håller samman världen, så som det redan visats många gånger, håller de också samman människokroppen. Genom deras fördelning och funktion i hela människan håller de hela tiden samman personen, liksom de är fördelade över hela den skapade världen och har sina uppgifter där. Eld, luft, vatten och jord finns i människan och människan består av dem. Från elden får de sin kroppsvärme, från luften andas de, från vattnet får de sitt blod och från jorden sin kropp." (HvB)

 

Vi består av samma element som skapelsen och vår natur är uppbyggd efter samma principer som den värld vi lever i och elementen kommer att "hålla rätt kurs" om våra gärningar är goda. Hildegards människosyn grundar sig på hennes övertygelse om att människan och hela skapelsen i grunden är god. Precis som örterna blommar och ger ifrån sig sin doft och ädelstenarna sin glans, är det människans uppgift att ge av det hon har att ge, se andras behov och ta del i allt.

 

I Hildegards definition av synd innebär begreppet att inte vara i harmoni med skapelsen. Medicinen och kunskapen om medicinalväxter blir för Hildegard ett sätt för människan att bota de kroppsliga konsekvenserna denna obalans i den mänskliga relationen till skapelsen.

 

Vi behöver medvetet och aktivt ta del av de fyra elementen varje dag på de olika sätt som elementen visar sig t.ex. genom olika vattenuppenbarelser i skapelsen åar, sjöar, hav, regn, dimma och is. Vi fylls av Viriditas ”grönkraft” genom att vistas i naturen och följa årstidernas växlingar och genom intag av örter och andra livsmedel med hög subtilitet och kraft.

 

”Grönskan är det jordiska uttrycket för det himmelska solljuset och det är i grönskan som jordiska varelser upplever fullbordan, som är både fysisk och gudomlig. Grönskan är det lyckliga övervinnandet av dualismen mellan fysiskt och gudomligt.”(HvB)


 
 
 
 
 

Hildegard och världsa...

1 Läs mer >>

Hildegards näringslära

 

Hildegards näringslära är en spegling av hennes världsbild. Hon grundade den på vätskeläran och uppfattningen om att människan bör ta del av de fyra elementen vars egenskaper var varm, kall, fuktig, torr. De fyra elementen i skapelsen har sin motsvarighet i och återfinns i människans kropp.

 

En måttstock på om ett livsmedel är bra ur Hildegards synvinkel är om den har god subtilitet. Subtilitet är den inneboende kraften i en naturprodukt. Alla livsmedel kan delas in efter denna riktlinje. Mat är människans medicin, enligt Hildegard. Hon förespråkar blandkost, inte råkost, utan tillredd och gärna varm. Balanserad kost är viktigt för hälsan; särskilt balansen mellan varmt, kallt, fuktigt och torrt är viktig att tillgodose under dagen. Lagom mängd föda till varje människa, det rätta måttet, är ett axiom för Hildegard. Kryddor och örter har helande krafter och bär mycketgrönkraft. Därför uppehåller sig Hildegard gärna vid dem, som ett komplement till maten.

 

Magen är ett centrum som behöver vara i balans. Därför är det rätta måttet för föda något som varje människa bör känna. För att vi ska veta det rätta måttet måste vi lyssna till kroppen och ta den på allvar. Människan bör enligt Hildegard stå i väl kontakt med sin kropp. Men det rätta måttet, discretio, får inte förväxlas med överdriven fasta ” Ty ur uttorkad sand växer ingen frukt och ur mager jord spirar bara törnen och ogräs. En människa som genom för mycket fasta kuvar sin kropp. I den stiger ledan upp, och en sådan leda leder till flera fel, som när kroppen inte gynnas av den rätta kosten”

 

Allmänna råd:

Börja alltid måltiden med något varmt, för att värma upp magen. Magen måste värmas som en ugn innan den kan fungera, särskilt på morgonen är det viktigt, menar Hildegard. Kokt mat är det bästa för en god matsmältning, kok och bak-processer belastar magen mindre. Ät inte frukost innan du vaknat riktigt och inte för många måltider per dag. Kvällsmaten ska intas så tidigt att man hinner med en promenad på kvällen… Tugga väl, smaka på maten och njut av måltidsstunden! Drick bergskristallvatten regelbundet under dagen, och gärna till maten. Av bergkristallvatten blir människan balanserad och klarsynt!

 

 

Hildegard och maten

0 Läs mer >>

Hämta kraft

0 Läs mer >>

Hildegard av Bingens ...

0 Läs mer >>
Fötternas meditation
 
 
Låt kroppen bli en plats för att hämta kraft och lyssna till dina egna livsvisdomar. Kroppen bär på kunskaper om vem du är. Den vet det därför att den varit med dig från start, följt med dig i allt. Kroppen är din trognaste vän. Den har känt med dig, skrattat med dig, gråtit med dig och burit dig genom livet och den gör det fortfarande.

Genom meditation i rörelse, gärna utomhus, där du medvetet fokusera på din kropp och kroppsupplevelse kan du enklare ta del av och låta dig ledsagas av kroppen… Ta hjälp av andningen och andas dig nedåt i kroppen kroppsdel för kroppsdel, känn kontakten med dina fötter och jorden. Om du vill kan du tänka på alla som vandrat före dig, de som vandrar här nu och de som ska vandra efter dig. Gå omkring en stund och känn kontakten mellan fotsulan och marken. Gå i vördnad och gå som någon som är älskad. Hur rör sig någon som känner sig älskad. Hur rör du dig när du känner dig älskad. Hur känner du du när du rör dig som någon som är älskad. Känn i kroppen och hur dina fötter känner sig.

Låt nu dina dina fötter röra sig fritt på golvet. Känn hur fotsulan berör marken och tacka dina fötter för att de burit dig genom livet och vill bära dig och för alla steg de tagit för din skull. Tacka jorden och marken som möter dig och tar emot dina steg, dag efter dag. Stanna upp för detta ett en stund och andas mjukt och lugnt in och ut. Låt dina lungor fyllas med syre så att bröst och mage höjer sig och andas ut långsamt, så mycket som möjligt av luften och vänta ett litet slag innan du tar nästa andetag. 

Rör nu foten i cirklar, knip med tårna och särar på dem om-vartannat eller gör tåhävningar på framfoten. Det gör fötterna mjuka inuti, stärker vristerna och ökar blodcirkulationen. Hitta din balans i kroppen genom att stå på ett ben samtidigt som du lyfter och spretar med tårna eller för det uppdragna benet i en vinkel och låt foten vila mot insidan av benet som du står på, försök att få upp foten ungefär i jämnhöjd med knät. 

Passa på att gå barfota utomhus så ofta du kan. Muskler, senor och ligament tränas, liksom balansen. Att varje dag vistas en stund utomhus ger dig del av det Hildegard av Bingen kallade Viriditas- den gröna kraften i naturen och skapelsen.

Låt din kropp bli en plats i sig själv, där du kan hämta kraft. Öva känsla och närvaro en liten stund varje dag. Du märker då att det blir enklare för varje gång att ”koppla in dig” på kroppens ”frekvens” och att ta del av de visdomar den bär och vill ge dig. Kroppen vet - ALLTID! Den i sig vet vilka platser du kan gå till utanför dig där du kan andas lugnt och hämta mera kraft. Du kommer att känna det intuitivt när du hittar en plats som känns som din… Lita på din kropp och ge dina fötter din fulla uppmärksamhet nästa gång du tar en promenad. De vill säkert leda dig till de magiska platser där du kan hämta kraft.

Kroppen- Din kraftpla...

0 Läs mer >>
 
 
Utifrån Hildegards vision om världsalltet och hennes skapelsesyn bär människan inom sig allt som är skapat, ”Elementen är i människan och hon verkar med dem”. I en annan av sina visionsbilder ser hon människan hållande livets trådar omkring sig. Varje rörelse ger utslag i universum. Hela hennes kropp är förbunden med skapelsen och omvänt är denna tecknad i henne. Makrokosmos i mikrokosmos och mikrokosmos i makrokosmos. En rörelse i harmonisk dans, skapar en harmonisk rörelse i universum och dess motsats orsakar kaos. Därför är den logiska konsekvensen för hennes frälsningslära, som i grunden är mycket Kristocentrisk, att Gud med nödvändighet tvingas ta en mänsklig kropp för att återställa balansen. Tydligt är dock att när människan fått uppgiften att ta ansvar för skapelsen är det inga halvmesyrer som gäller, utan ett fullt delegerat ansvar! Människans personliga beslut kan på ett skapande sätt arbeta för omvärldens fortsatta liv och framsteg men hon kan även ” förpesta luften och orsaka världsstanken” som Hildegard uttrycker det. Varje handling, varje tanke, i varje möte, i varje ögonblick av liv är jag som människa ansvarig och påverkar världsskeendet- en svindlande tanke.

I Hildegards holistiska tänkande görs ingen skillnad på kropp, själ och ande, som vi i vårt västerländska samhälle så ofta har lätt att göra. Hildegard omvandlade den gängse teologiska skapelseläran ”creatio ex nihilo”, som senare fastställdes på Lateran-konciliet 1215. Istället menar hon att gud skapar världen ur KÄRLEKEN, ur en evig princip bortom tid och rum. Inget utom kärlek skulle kunna möjliggöra en sådan skapelse. Den enda orsaken till skapelsen och frälsningsskeendet är Gud i sin fria, skapande urkraft- kärleken. Människogestalten är korset i kosmoshjulet. 

Men det är ingen dyster bild hon ser i förlängningen av världsskeendet även om hon i sina visioner hör elementen klaga och hon tror sig skriva till en tid långt längre fram. En tid ”Då luften inte går att andas och vattnet inte går att dricka,”. Kärlekens kraft är starkast men den kräver ett stort ansvarstagande från varje människa.

 Vad har detta med kroppen att göra?I Hildegards tankevärld där mikro och makro hör samman och kropp, själ och ande är en enhet är det viktigt att vårda även sin kropp. Inte på det kroppsfixerade sätt som idag kan vara gällande där det handlar om att pressa sig, minska midjemått och ibland späka sig. För Hildegard är maten vår medicin och askes inget hon förespråkar. Genom att lyssna till kroppen, låta den varje dag ta del av de fyra elementen t.ex. genom daglig utomhusvistelse, kan vi känna samhörighet med skapelsen och vördnad för allt som finns i den. Det gör att vi kan ta sunda och kloka beslut och koppla upp våra livstrådar mot vårt högre medvetande och mot Gud. Men eftersom kroppen är den skapelse som vår själ bor i behöver vi lära oss älska den på ett sunt sätt. Kärleken, den oskapade eviga kärleken vill ta sin gestalt i den. 
Har du sett på din kropp med kärlek idag? Om inte, ta dig en titt och tacka den för dess skönhet och rikedom!

 
"Ta hand om din kropp, så att själen trivs att bo i den” HvB

Ta hand om din kropp

0 Läs mer >>
 
Hildegard var abbedissa, mystiker, visionär,och författare under tidig medeltid. Hon firas som helgon runt om i den katolska kyrkan, kanoniserades 2012. Bingen är namnet på den ort där hon levde och grundade ett kloster. Hildegard komponerade musik som var meditativ till sin karaktär och skrev en opera om kampen mellan gott och ont. Hon var en framstående teolog och hennes teologiska böcker tog sin utgångspunkt i ett holistiskt perspektiv, där hon lade stor vikt vid hur vi människor bör tar hand om och värna miljön- hon var alltså en mycket tidig eko-teolog. För Hildegard var samspelet mellan kropp och själ förutsättningen för att en människas 35-livskrafter skulle vara i balans. Hon utvecklade därför också en psykoterapi, där hjärtats samtal var grunden för denna balans. Men hon skapade också naturmedicinska verk och intresserade sig för örters och kryddors läkande effekt, eftersom kropp och själ är en enhet. Den Fysiska hälsan kunde stärkas genom rätt kost, och användning av örter och kryddor med en läkande effekt.
 
 
”Sköt om er kropp så att själen trivs i den”- HvB

Vem var Hildegard?

0 Läs mer >>

För flera år sedan mötte jag Hildegard av Bingen genom hennes musik. Vi dansade Heliga danser till Hildegards musik. Musiken grep mig och rörde vid mitt innersta. 

Det skulle dröja ytterligare en tid innan jag mer medvetet mötte Hildegards texter, visionsbilder, kosmologi,  psykoterapi och läkande medel. Jag läste böcker och sökte information på nätet och utbildade mig och gick kurser. Allt eftersom jag fick svar så föddes nya frågor och  en längtan att leva som "Hildegarian".

I femtio-årspresent till mig själv valde jag att få följa med på en resa ” I Hildegards fotspår”. Att resa till Hildegardland och vistas på de platser Hildegard levt har fördjupat min relation med Hildegard. Resan blev startpunkten för mig, jag gav mig själv löftet att alltid ha Hildegard med mig i livet, att leva ett slags ”Hildegard Living". Bloggen "Hildegard living" är inte en livsstil, DET ÄR EN VISION! 

Jag är långt ifrån fullärd, eller ens någon Hildegardexpert men vill fortsätta att ta del av och dela med mig av Hildegards kunskaper och låta mig inspireras av hennes tankegångar. Jag vill låta hennes historia och gyllene levnadsregler, stärkande elixir och läkande medel allt mer bli en del av min vardag, fortsätta ta del av hennes böner, hymner och visioner och låta ”viriditas”- den gröna kraften fylla min kropp och mina sinnen på hjärtats väg i ett ”Hildegard Living”. 

Välkommen till Hildegard Living! 

/ AnneLi <3

 

 

 
Bild1.  Från Hildegardland, Rhendalen                          Bild 2 Från klosterbutiken; Abteil St.Hildegard 
 

 

 

Välkommen till Hildeg...