Mat som medicin


FÄNKÅL - Universalläkemedlet för alla mag- och tarmbesvär, god ämnesomsättning. Hur man än äter den så gör den människan glad, förmedlar en angenäm värme och ger denne en god kroppslukt samt en bra matsmältning. Den som äter fänkål eller fänkålsfrön dagligen på fastande mage lider mindre av dåliga vätskor tex dålig kroppssvett. Den tar bort dålig andedräkt och gör att ögonen ser klarare. Den finns även som en del i Hildegards influensavin(blasten)

Tips! Ha en påse med fänkålsfrö, i fickan eller på skrivbordet. Tugga på några frön ett par gånger om dagen.

KAMOMILL - Kamomillen hjälper bl. a. vid väderspänningar, magknip och slembildning i magen. Den lugnar även matspjälkningsapparaten. Kamomillte är ett utmärkt te att dricka för att hantera stress, dricks ofta.

Kamomillte: 1 tsk kamomill till 2,5 dl kokande vatten. Låt dra ca 3 minuter. Gör teet dubbelt så starkt för medicinska ändamål. När man är förargad borde man alltid dricka en kopp kamomillte. Det lugnar genast innan hjärtat tar skada.

BACKTIMJAN- Bra mot hud-problem; Äts till kokta grönsaker, gärna rödbetor menar Hildegard eller blandas med dinkel-mjöl till kex och skorpor, så kallade Minneskakor som hjälp mot en ”glömsk hjärna”. Backtimjan-te (torkade blad) med honung är mycket gott!

MYNTA av olika slag: Vattenmynta mot uppsvälld mage, krusmynta för den som har kall mage och inte kan bryta ned maten. Värmer magen och främjar matsmältningen.

BERTRAM- fungerar antiseptiskt, främjar ämnesomsättningen, torkad som krydda eller i bröd. Bra vid viktminskning

GALGANT Mot virus, allmänt stärkande, fungerar antiseptiskt, värmande och kärlvidgande (ersätter paprika och peppar som krydda i maten). Mot ”ledsna lungor”. Galgant hjälper mot cirkulationsrubbningar och muskelkramper, feber, lungproblem, magproblem, förstoppning och stram hosta/torrhosta.

SPISKUMMIN: Håller lungorna friska.

PERSILJA: Persilja är urindrivande, kramplösande, blodtrycks-sänkande och minskar risk för oregelbunden hjärtverksamhet. Persilja stimulerar också aptiten och gynnar ämnes-omsättningen. Genom att tugga persilja blir andedräkten friskare. Finns rikligt av i Hildegards Hjärtdroppar, se recept.

DILL- Äts enligt Hildegard helst kokt, och används t.ex. som ingrediens i influensasaft.

LAVENDEL- bra för hjärta, lever och lungor. Används i Hildegards Hjärtvin.

CITRONMELISS- Hjärtats fröjd, mot nedstämdhet, höjer hettan i kroppen.

RINGBLOMMA- I omslag, i te för utrensning

KRYDDNEJLIKA- Har en lugnande inverkan, används i Hildegards Nervkakor- Se recept

KRYDDSALVIA- mot magproblem, Salvia ”den vise” är en ört mot smärta och obehag.

ISOP- aptitretande, blod renare, blodstillare, kramplösande, slemlösande och stimulerande. Örten används internt och externt. Kokt eller pulveriserad (torr) användbar än råa. I mat gör den levern effektivt och aktivt.
Hildegard von Bingen: "Om levern hos en person från sorg är sjuk, ska hon laga kyckling med isop, och äta isop, och kycklingen ofta."
Den har Aromatisk doft, något bitter smak. Släkting till timjan, salvia, lavendel, rosmarin.
 
 
 
 
Bild Fänkål

Kommentera här: